Verplicht Winterbanden in Duitsland: Alles Wat Je Moet Weten

Ontdek alles over de verplichting van winterbanden voor je camper in Duitsland en belangrijke regels voor veilig rijden.

Winterbanden in Duitsland: Verplicht voor campers tijdens winterse omstandigheden.

Als je in de winter met je camper naar Duitsland reist, is het belangrijk om te weten dat winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw, ijs en gladheid. Campers vallen onder dezelfde wetgeving als andere voertuigen en moeten daarom uitgerust zijn met banden die geschikt zijn voor de heersende weersomstandigheden.

Wanneer zijn winterbanden verplicht?

In Duitsland geldt een situatieve winterbandenplicht. Dit betekent dat je winterbanden (of all-seasonbanden met het alpine-symbool 3PMSF) moet gebruiken zodra er winterse omstandigheden zijn. Naast geschikte banden is het ook verplicht om je camper te voorzien van een winteruitrusting, zoals antivries en een ijskrabber.

Reis je in de winter door Duitsland? Zorg er dan voor dat je camper goed is uitgerust met de juiste banden, zodat je veilig en zonder risico’s de weg op kunt!

Wanneer zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

Het gebruik van winterbanden is verplicht wanneer de weersomstandigheden dat vereisen, wat bekendstaat als de ‘situatieve Winterreifenpflicht’. Deze regelgeving geldt niet alleen voor Duitse voertuigen, maar ook voor Nederlandse auto’s en campers. Voor motoren is er geen verplichting om winterbanden te monteren.

Winterse omstandigheden omvatten situaties zoals ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder, en gladheid door ijs of rijpvorming. Het is belangrijk om ook buiten de traditionele wintermaanden alert te zijn, aangezien deze omstandigheden zich eerder of later in het jaar kunnen voordoen. Houd daarom het weerbericht goed in de gaten tijdens de koudere maanden.

Alles voor een voordelige wintersport, bij Lidl

Regels voor winterbanden in Duitsland

Banden die zijn gemarkeerd met het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) worden erkend als winterbanden. Let op: banden die vóór 1 januari 2018 alleen de M+S-aanduiding hebben, worden sinds 1 oktober 2024 niet meer als winterbanden geaccepteerd.

Wat betreft de profieldiepte: wettelijk gezien moet deze minimaal 1,6 mm zijn, maar het wordt aangeraden om een profiel van minstens 4 mm te hebben voor optimale veiligheid. Wanneer winterbanden zijn gemonteerd, dient de bestuurder zich te houden aan de maximumsnelheid die op de band is aangegeven. Als deze snelheid lager is dan die van de auto, moet er een zichtbare sticker op het dashboard worden geplaatst die de maximumsnelheid aangeeft.

Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd, hoewel ze niet verplicht zijn voor aanhangers. Het is echter aan te raden om ook voor aanhangers winterbanden te gebruiken bij winterse omstandigheden, om de veiligheid te waarborgen.

We raden aan om goed geteste winterbanden of all-seasonbanden te kiezen. Voor gebruik in bergachtige gebieden of bij zware winterse omstandigheden is een echte winterband aan te bevelen, omdat zelfs goede all-seasonbanden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF) soms niet voldoende grip en veiligheid bieden.

Snelheidsbeperkingen voor winterbanden

In Duitsland geldt dat je met winterbanden niet harder mag rijden dan de maximumsnelheid die voor die banden is vastgesteld. Als deze snelheid lager is dan die van de auto, moet dit worden aangegeven met een goed zichtbare sticker op het dashboard. Soms zijn deze stickers te verkrijgen bij gespecialiseerde bandenshops, maar je kunt ook zelf een duidelijke etikettering maken met de maximale toegestane snelheid van de banden.

De hierboven genoemde regels zijn van toepassing op zowel campers als motoren. Voor caravans geldt echter geen verplichting voor winterbanden of sneeuwkettingen, hoewel het gebruik ervan kan bijdragen aan een betere wegligging tijdens winterse omstandigheden.

Boete voor rijden zonder winterbanden in Duitsland

Wanneer je in Duitsland tijdens winterse omstandigheden rijdt zonder winterbanden, loop je het risico op een boete. Mocht je bovendien een verkeersopstopping veroorzaken doordat je zomerbanden onvoldoende grip hebben, kan de boete zelfs hoger uitvallen. Bij een ongeval in deze omstandigheden kan het ontbreken van winterbanden worden beschouwd als grove nalatigheid.

Is het toegestaan om met All-Season banden te rijden?

All-seasonbanden die zowel het M&S-label als het sneeuwvloksymbool dragen, zijn toegestaan in situaties waar winterbanden verplicht zijn. Dit betekent dat je in Duitsland tijdens winterse omstandigheden met all-seasonbanden kunt rijden. Echter, deze banden zijn niet altijd de beste keuze. Ze kunnen tekortschieten in vergelijking met echte winterbanden, vooral op het gebied van grip en tractie in de sneeuw.

All-seasonbanden bieden vaak onvoldoende grip op hellende wegen bedekt met sneeuw. Het wegrijden vanuit stilstand op een helling kan problematisch zijn, wat betekent dat ze niet geschikt zijn voor het navigeren van besneeuwde bergpassen.

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht in Duitsland

In bergachtige gebieden kunnen sneeuwkettingen verplicht zijn bij winterse omstandigheden. Dit wordt aangegeven met een rond, blauw bord met een wit wiel dat een sneeuwketting toont.

Als er geen bord staat maar de weg is grotendeels bedekt met sneeuw of ijs, mag je sneeuwkettingen gebruiken. Het is echter verboden om sneeuwkettingen te gebruiken op een droge weg, omdat dit het wegdek kan beschadigen.

Belangrijke regels voor sneeuwkettingen in Duitsland

Wanneer je sneeuwkettingen gebruikt, moeten ze minimaal op de aangedreven wielen worden gemonteerd. Als er een verkeersbord staat dat het gebruik van sneeuwkettingen verplicht stelt, zijn in plaats van metalen sneeuwkettingen ook kunststof varianten of sneeuwsokken toegestaan, mits ze voldoen aan de Europese norm EN 16662-1.

Bij het rijden met sneeuwkettingen is de maximumsnelheid vastgesteld op 50 km/h.

Sneeuwkettingen kopen en gebruiken

Sneeuwkettingen zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Wanneer je sneeuwkettingen wilt aanschaffen, is het belangrijk om de juiste maat en variant te kiezen. Het is ook aan te raden om van tevoren te oefenen met het omleggen van de kettingen.

Zijn spijkerbanden toegestaan in Duitsland?

Nee, net als in Nederland zijn ook in Duitsland spijkerbanden verboden. 

Disclaimer

De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld om je zo goed mogelijk te informeren over de regels rondom winterbanden in Europa. Hoewel we ons best doen om alles up-to-date en correct te houden, kunnen de regels per land veranderen. Daarom raden we je aan om zelf de actuele wet- en regelgeving in de betreffende landen te controleren voordat je op reis gaat. Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele boetes, ongevallen of andere gevolgen van het niet naleven van de lokale voorschriften. Veiligheid en voorbereiding staan altijd voorop!

Ook interessant

Bewaar of deel dit artikel met één klik! 🚀

Reageer op dit bericht 🔊

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We checken je reactie eerst even voordat die op de site verschijnt. Geen zorgen, we doen ons best om dit zo snel mogelijk te doen! ✅

Sommige links op deze site zijn affiliate- of partnerlinks. Als jij via zo’n link iets koopt, ontvangen wij een kleine vergoeding – jij betaalt niets extra.

NIEUWSBRIEF 💥

🚐 Blijf op de hoogte van alles rondom campers!🌍

✅ Handige Campertips & Tricks
✅ De beste Accessoires & Gadgets
✅ Het laatste Campernieuws
✅ En nog veel meer…

📩 Schrijf je nu in en mis niets!