Voorkom inbraak in - en diefstal van je camper als je op vakantie gaat. We delen handige tips hoe je veilig met je camper op vakantie kunt gaan.

Camper veiligheidstips

Voor dieven zijn campers -en dan met name de inhoud van campers- gewild. Als camperaar ga je vaak op pad met allerlei spulletjes, zoals een laptop, iPad, navigatiesysteem, fotocamera, drone, mobiele telefoons, fietsen, etc. En helaas weet het dievengilde dat ook. Die vinden jouw spulletjes ook erg interessant. Zij weten ook dat het inbreken in een camper niet zo moeilijk is. 

Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt dan investeren in bijvoorbeeld een camper alarm, extra goede camper sloten op deuren en ramen, een stuurslot, een versnellingsbakslot of een camper kluis. 

We nemen al deze preventietips met je door in deze blogpost. 

Welke risico's loop je als je op pad bent met je camper?

Geoefende en inbrekers en inbreker bendes weten exact welke campers ze wel en niet moeten hebben. Wat een makkelijk doelwit is en welke camper ze beter over kunnen slaan. Dieven slaan niet alleen ’s nachts toe, maar ook overdags. En zelfs als je in de buurt bent van je camper. Ze gaan daarbij vaak geraffineerd en geruisloos te werk. Iedereen die met zijn camper op pad gaat loopt helaas risico’s. 

Niet om je bang te maken, maar onderstaand zijn helaas zaken waar je als camperaar mee te maken kunt krijgen.

 • Je camper wordt opgebroken via een deur of raam
 • Losliggende spullen worden gestolen, zoals bv. fietsen, haspels, etc.
 • Narcosegas, de inbreker kan daarna rustig zijn gang gaan
 • Gewelddadige beroving
 • Een truc en/of afleidingsmanouvre om binnen te komen
 • Je hele camper wordt gestolen
dief op pad

Inbreken in een camper is erg makkelijk

Inbreken in een camper is jammer genoeg erg makkelijk. Zeker als je een camper vergelijkt met een huis. Om het gewicht van een camper zo laag mogelijk te houden, wordt veel gebruik gemaakt van kunststof. Ook de sluitingen zijn in de meeste gevallen van kunststof. Dus hoe moeilijk kan het zijn om in te breken? Met een flinke schroevendraaier of koevoet is een camper zo opengebroken. Laat je dan kostbare spullen in het zicht liggen, dan daag je inbrekers wel heel erg uit. 

Dieven zoeken een camper uit waar ze het minste ‘werk’ aan hebben en een inbraak snel gepleegd is. Extra camper sloten die in het zicht zitten hebben dus al een preventieve werking. Net als stickers van aangebrachte camper alarmsystemen en versnellingsbaksloten.

Gebruik je gezonde verstand!

Veiligheid begint met gezond verstand! Denk dus zelf goed na en denk als een dief. Je wilt niet weten hoe vaak het is gebeurd dat camperaars maar heel eventjes een boodschapje gingen doen of een ijsje halen. ‘We zijn zo weer terug, dus we hoeven de camper niet af te sluiten’. Jammer! Je komt terug en je camper is leeggeroofd of in het ergste geval zelfs gestolen!

We geven je hieronder alvast een aantal eenvoudige tips.

 • Doe altijd alle deuren op slot en sluit je ramen als je niet bij je camper bent
 • Berg waardevolle spullen op in een moeilijk te vinden opbergplek
 • Wat je niet in je camper hebt liggen, kan ook niet gestolen worden. Neem als het kan je waardevolle spullen mee als je de camper verlaat.
 • Laat de camper niet onbeheerd achter op grote parkeerplaatsen
 • Hou zo veel mogelijk waardevolle spullen bij je of leg ze uit het zicht
 • Sluit altijd alle ramen en deuren zo volledig mogelijk af
 • Laat gordijnen open om te laten zien dat er niets te halen valt
 • Ga nooit uit het zicht staan tussen bijvoorbeeld vrachtauto’s of achter gebouwen of begroeiing
 • Vermijd parkeer- en overnachtingsplaatsen waar het donker is en je alleen staat
 • Op parkeerplaatsen langs de snelweg wordt veel ingebroken! Route du Soleil staat hierom bekend.
 • Het meest veilig overnacht je met anderen op een camperplaats of camping
 • Bij calamiteiten moet je ook zelf de camper makkelijk kunnen verlaten
 • Wees alert als een onbekend persoon op een stopplaats (bv. een benzinestation) je spontaan vragen stelt. Misschien je aandacht afleiden terwijl zijn maten ondertussen je camper leeghalen
 • Zet een hondenvoerbak buiten en hang een hondenriem aan de deur (ook al heb je geen hond)
 • Reageer niet op de gebaren van een inhalende bestuurder die duidelijk wil maken dat er wat mis is met je camper
 • Breng stickers aan van een alarmsysteem en versnellingsbakslot
 • Berg je sleutels altijd (zeker ’s nachts) op dezelfde plek zodat je die meteen bij de hand hebt
 • Doe net als thuis een lichtje aan alsof er iemand wakker/thuis is
 • Sluit je deuren tijdens het rijden. Zeker in de file of de stad.
 • Zet je de camper zodanig neer dat je snel weg kunt rijden wegrijden
 • Vraag betrouwbaar ogende buren een oogje in het zeil te houden

Let op bij grote supermarkten / parkeerterreinen

 • Parkeer je op de parkeerplaats van een supermarkten altijd op een plek waarbij de zijdeur tegen de bosjes aan staat. Of aan de buitenkant van de parkeerstroken zodat er geen auto naast kan staan. Er zijn bendes die met een bestel auto naast jouw toegangsdeur parkeren, hun schuifdeur openen en je slot eruit boren. Of zelfs met een stanleymes door het aluminium snijden en je slot er uit slopen.
 • Scan altijd de omgeving als je aan komt rijden. Zitten er mannen in een auto die aan het rondkijken zijn? Een autodief is altijd alert en op zoek. En dus kijkt hij naar voertuigen en hun mogelijke buit.  
 • Als je samen (met z’n allen) bij een supermarkt naar binnen loopt, wacht dan als enige nog even met naar binnen gaan. Hou je camper nog even in de gaten of er anderen zijn die belangstelling hebben voor je camper. Dieven werken vaak in groepen. Eén uit de groep volgt je en geeft aan de ander door wanneer je weer terug komt. 

Niet om je bang te maken

Voor alle duidelijkheid. Deze blogpost is er niet om je bang te maken, maar om je bewust te maken. Je zult altijd rekening moeten houden met de mogelijkheid van een inbraak en/of diefstal. 

Gedegen voorzorgsmaatregelen kunnen je veel onrust besparen. Een feit is dat als inbrekers binnen willen komen, ze dat altijd lukt. Welke voorzorgsmaatregelen je ook genomen hebt. Dieven weten altijd een manier om sloten, alarmsystemen en andere manieren van beveiliging te omzeilen. 

Zorg daarom als eerste voor een goede camperverzekering en beleef vooral plezier aan je camperreis! 

Beveilig eenvoudig je achterdeuren

Op Amazon is een mooie tool te koop die inbraak via de achterdeuren van je camper kunt voorkomen. Het is een eenvoudige tool die inbraak via de achterdeuren van je camper kunt voorkomen. Je kunt deze eenvoudig en snel bestellen bij Amazon Nederland.

achterdeur beveiliging camper

Een goede camperverzekering

Het begint met een goede camperverzekering. Want mocht je te maken krijgen met inbraak of diefstal van je camper, is het fijn als je een goede camperverzekering hebt afgesloten. Een inbraak of diefstal is al erg vervelend en dan wil je achteraf ook geen gedoe met een verzekeraar. 

Goed beoordeelde camperverzekeraars zijn:

Camperalarm installeren

De meest ingrijpende aanpassing om je camper te beveiligen, is het installeren van een camper alarmsysteem. Er zijn verschillende soorten camper alarm systemen die ook zijn goedgekeurd door camperverzekeringen. Er zijn 3 alarm gradaties:
 • SCM klasse 1 alarm – Startonderbreker
 • SCM klasse 2 alarm – SCM alarmsysteem
 • SCM klasse 3 alarm – Alarmsysteem met hellingshoekdetectie
Als je één van deze alarminstallaties laat installeren, hou er dan rekening mee dat een goedgekeurd bedrijf dit moet inbouwen. Verzekeraars accepteren alarmsystemen alleen met een geldig certificaat.  

Startonderbreker (SCM klasse 1)

De laagste klasse in de startonderbrekers is SCM klasse 1. De meeste campers zullen deze vanaf 1998 wel aan boord hebben, want op dat moment is dat redelijk standaard geworden. Wanneer je camper niet over een startonderbreker beschikt, kun je deze achteraf laten inbouwen. Startonderbrekers zijn enkel bij oldtimers met een mechanische in plaats van elektrische brandstofpomp een probleem. Inbouwprijzen beginnen bij ongeveer 400,- euro.

SCM alarmsysteem (SCM klasse 2)

Bij dit SCM klasse 2 zit standaard al de startonderbreker die we zagen bij SCM klasse 1. Extra hierbij is een alarmsysteem met inbraakdetectie en alarmering. Hiermee zijn alle toegangsdeuren en -luiken van de camper beveiligd en tevens de motorkap. We noemen dit ook wel omtrekdetectie. Als één hiervan ongeoorloofd wordt geopend op het moment dat het alarm is geactiveerd, gaat er een sirene af en gaan de richtingaanwijzers knipperen. Ook kun je bij SCM klasse 2 interieurdetectie inschakelen. Beweging in de camper wordt dan ook opgemerkt door het systeem. Als laatste zit er nog een functie op waardoor bij sabotering van het alarm – zoals het doorknippen van kabels – er een noodstroomsirene blijft werken. Dit werkt op een batterij en heeft zodoende zijn eigen stroomvoorziening. Er zal dus altijd een sirene af blijven gaan. De kosten van het inbouwen van een SCM klasse 2 alarm beginnen vanaf ongeveer 600,- euro.

Alarmsysteem met hellingshoekdetectie (SCM klasse 3)

Een klasse 3 alarm heeft dezelfde functies als bij een klasse 2 alarm. Extra is nu toegevoegd een zogenaamde hellingshoekdetectie. Mocht de camper worden opgekrikt om hem bijvoorbeeld weg te slepen of op een laadwagen getakeld worden, dan gaat ook het alarm af. Je bent voor het inbouwen van een SCM klasse 3 ongeveer 700 euro kwijt.

GPS tracker

Een GPS tracker kan geen diefstal voorkomen. Maar het is wel aan te raden je camper te voorzien van een GPS tracker. 

Lees alles over de beste GPS tracker in onze blogpost: Wat is de beste GPS tracker voor in je camper?

Extra campersloten

We hebben in het begin al verteld dat de originele veiligheidssloten van een camper vaak van kunststof gemaakt. Een uitzondering hierop zijn delen van het binnenwerk bij een camperdeur. Ook de beplating van een camper is van zacht materiaal dat je met een beetje kracht snel kan indeuken. Kortom, een ideale combinatie voor dieven. Met behulp van een schroevendraaien of koevoet zijn ze zo binnen.

Wat je ook veel hoort is dat dieven gebruik maken van een accuboormachine. Hiermee boren ze op de juiste plek een gaatje, waardoor de camperdeur makkelijk van het slot gaat.”

Extra sloten op de cabinedeuren

De deuren van de cabine in een camper zijn vrijwel altijd van het oorspronkelijke onderstel. Het zijn dus exact dezelfde deuren die ook in de bestelbusjes van het merk zitten. Veilig genoeg zou je denken. 

Maar helaas. We zien dat er toch veel via die plek word ingebroken. De Fiat Ducato heeft bijvoorbeeld een relatief klein driehoekige ruitje vlakbij de buitenspiegel. De wordt nogal eens ingetikt. Dieven kunnen dan een arm door deze ingang steken om de deur te openen.

Je kunt dit de dieven lastiger maken door extra sloten op de cabinedeuren te (laten) monteren. Dit zijn de zogenoemde opzetsloten. Een opzetslot wordt aan het portier bevestigd waarbij de slotpen over het deurkozijn schuift. Opzetsloten zijn er in vele soorten en maten. Met enkel een draaiknop of ook met een aparte sleutel.

In dat laatste geval kan na het inslaan van een ruit de deur alsnog niet worden geopend. Maar hou er rekening mee dat het je zelf ook meer tijd kost om je camper te verlaten bij bijvoorbeeld een brand.

HeoSafe campersloten

Een fabrikant dat goede opzetsloten levert is Heosafe. Heosafe sloten sloten zijn eenvoudig zelf te monteren. Je kunt in de meeste gevallen de bestaande bouten gebruiken. De sloten zijn namelijk per type camper te koop. In sommige gevallen moet je zelf eventueel een extra gaatje boren om het Heosaf slot te bevestigen. Je kunt meerdere sloten met dezelfde sleutel kopen.

Heosafe levert overigens ook extra sloten voor schuifdeuren. Dit is vooral voor buscampers erg handig. Deze sloten worden aan de buitenzijde van de schuifdeur gemonteerd en zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Extra deurslot camper

Het is bijzonder hoe fragiel het slot van de camperdeur meestal is. Bij nieuwere campers lijkt er door de fabrikanten iets meer aandacht te zijn voor betere sloten. Helaas stelt een slot bij oudere campers nog steeds weinig voor. Misschien niet zo mooi, maar wel effectief is een extra buitenslot.

Het maakt het voor een dief extra lastig om via deze ingang naar binnen te komen. Daarbij zorgt zo’n extra slot al voor een preventieve werking. Een dief ziet dat je aandacht hebt geschonken aan de beveiliging van je camper. In de meeste gevallen zal hij op zoek gaan naar een andere camper, waarbij makkelijker is in te breken. Doel bereikt!

Extra raambeveiliging op je camper

De makkelijkste manier om in te breken is via één van de ramen. Deze zijn vrijwel allemaal van kunststof. Met een beetje kracht lukt het zelfs om deze met je handen te openen. Zo niet, dan zeker wel met een schroevendraaier of koevoet. 

Wat je in deze gevallen kunt doen is om een extra stalen plaatje over het slot heen te doen. Hierdoor worden de krachten iets meer verdeeld worden. En dat maakt herrie, iets dat een inbreker niet wilt. Raamfix is hiervoor de juiste oplossing. 

Stuurslot

Een stuurslot voor je camper is veilig en werkt daarbij preventief. Een stuurslot valt flink op en kan door een dief niet over het hoofd worden gezien. Een stuurslot is daarbij makkelijk aan te brengen. 

Een stuurslot is een lange metalen staaf. De staaf is zo gevormd is dat deze aan één kant aan het stuur bevestigd kan worden en aan de andere kant door het stuur heen gestoken kan worden. Doordat de staaf flink uitsteekt is het daardoor niet mogelijk het stuur ver te draaien. De staaf raakt dan het interieur van de auto of de benen van de bestuurder. Het besturen van een camper wordt door een stuurslot dus onmogelijk gemaakt.  

 

Vooral als je het stuur al één kant hebt uitgedraaid en de wielen dus helemaal scheef staan. Wat in dat geval nog meer helpt is als je de camper geparkeerd hebt naast een stoeprand of een andere obstakel zoals een muur.

Het beste stuurslot: Stoplock Pro

Het beste stuurslot is de Stoplock Pro. De Stoplock Pro is een universeel stuurslot dat op vrijwel iedere camper past. Het is een van de weinige stuursloten die voorzien is van het SCM keurmerk. Het stuurslot is gemaakt gemaakt van gehard staal en daardoor vrijwel niet stuk te krijgen.

Bearlock beveiliging

Veel camperverzekeraars eisen een alarmsysteem of een versnellingsbakslot als je jouw camper bij wil laten verzekeren. En dat is niet voor niets. Gebleken is dat versnellingsbaksloten uitermate effectief zijn. Het bekendste en meest toegepaste versnellingsbakslot is van Bearlock. 

Behalve in campers worden Bearlocksloten ook in veel personenauto’s gebruikt. Bearlock heeft deze sloten helemaal doorontwikkeld en gepatenteerd. De meeste verzekeringen eisen daarom dan ook alleen versnellingsbaksloten van dit merk. 

De Bearlock kan in zowel een handgeschakelde versnellingsbak als in een automatische versnellingsbak geïnstalleerd worden.

bearlock-sleutel

Als er een Bearlock in je camper wordt gemonteerd, krijg je in je dashboard een extra sleutelgat. Hiermee vergrendel en ontgrendel je het slot. Het slot is in de versnellingsbak verwerkt. Om de Bearlock te activeren, zet je versnellingspook in zijn achteruit. De Bearlock zet je vervolgens met de sleutel op slot. Hierdoor kan de versnellingspook niet meer uit zijn achteruit gehaald worden. De camper is dus erg lastig mee te nemen op deze manier. 

Is een camper met Bearlock dan helemaal niet te stelen? Alles is te stelen. Alleen campers die voorzien zijn van een Bearlock zijn niet zomaar even mee te nemen. Het kost de dief een serieus lange tijd om een Bearlock beveiliging op te breken. En die tijd heeft een dief veelal niet. 

Camperkluis

Als je met je camper op pad bent zul je er niet aan ontkomen om zo nu en dan toch waardevolle spullen in je camper achter te moeten laten. In zo’n geval biedt een camperkluis een oplossing. Je waardevolle spullen kun je daar veilig in opbergen.

Maar net als iedere beveiliging is ook een kluis open te breken. Ook hier geldt weer dat dit vertragend werkt. Als je een  kluis stevig aan de camper verankerd, moet een dief wel heel erg zijn best doen om deze open te breken of mee te nemen. 

Als een dief de kluis echt mee wil nemen, zit je aan de andere kant wel weer met meer schade. Als alternatief kun je ervoor kiezen om ergens in de camper een geheim compartiment te maken waar je je waardevolle spullen kan neerleggen.

Het zijn allemaal overwegingen die je voor jezelf moet maken bij het al dan niet kopen en plaatsen van een camper kluis. Als je voor een camper kluis kiest, zorg dan dat je een goede koopt:

 • Koop een kluis met een sleutel en niet met een elektronisch slot
 • De kluis moet goed verankerbaar aan wand of bodem van binnenuit
 • Voldoende ruimte bieden voor de spullen die je erin wilt doen
 • Kies bijvoorkeur een dubbelwandig exemplaar. Deze zijn duurder, maar ook veiliger.
Kluizen van het merk Raat zijn goede kwalitatieve kluizen. Deze worden veel toegepast in campers en caravans. 

3Gas alarm

Het 3Gas alarm is ervoor om je te waarschuwen wanneer er gas wordt ingezet om mensen buiten bewustzijn te maken voor het plegen van overvallen. Bij de minste detectie van een dergelijk gas, wordt je direct gewaarschuwd door middel van geluid- en lichtsignalen. 

Een 3Gas alarm detecteert daarbij meerdere gassen, zoals LPG (zowel butaan/propaan) en koolmonoxide (CO). Zie hiervoor ook de blogpost ‘Voorkom koolmonoxide vergiftiging in je camper‘.

Ook interessant: