Camper chiptunen. Wel of niet doen?

Er zijn een aantal redenen waarom chiptuning beter kan zijn voor uw camper.

Het laten chiptunen van uw camper kan ervoor zorgen dat de prestaties van uw camper verbeterd worden. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de hoeveelheid brandstof die de motor krijgt, of door het aanpassen van de timing van de vonken in de cilinders. Dit kan leiden tot een snellere acceleratie en een hogere topsnelheid.

Alle voordelen op een rij:

  • Chiptuning kan leiden tot een verbeterde brandstofefficiëntie. Dit betekent dat de camper minder brandstof verbruikt, wat zorgt voor lagere brandstofkosten op de lange termijn. Het voordeel kan oplopen tot wel 10%
  • Betere prestaties van de camper in bergachtige gebieden. Dit is het gevolg van extra koppel/trekkracht dat chiptuning met zich meebrengt.
  • In iedere versnelling wordt de camper sterker en heeft een breder werkgebied.
  • De camper zakt minder snel terug in snelheid en hoef je minder snel terug te schakelen.
  • Sneller en veiliger invoegen/ verbeterde acceleratie op onder meer de invoegstrook.
  • Het inhalen van andere voertuigen gaat een stuk makkelijker en rijd je dus veiliger en relaxter.
  • Chiptuning helpt om de levensduur van de camper te verlengen. Dit komt omdat de motor minder hard hoeft te werken om dezelfde prestaties te leveren, wat kan leiden tot minder slijtage op de lange termijn.

Kortom, chiptuning biedt dus zeker een aantal voordelen voor de prestaties, de brandstofefficiëntie, de levensduur en het rijcomfort van uw camper. 

Heeft chiptuning gevolgen voor de APK?

Met chiptuning wijzigt er niets aan de techniek van je camper, waardoor dit geen gevolgen heeft voor de APK in Nederland. 

Heeft chiptuning gevolgen voor de garantie van je camper?

De fabrieksgarantie op nieuwe campers is meestal twee jaar. Voor hele jonge campers is het verstandig om met de dealer van de camper te bespreken of die garantie onverminderd blijft gelden na het chippen. Is de Camper wat ouder en is de fabrieksgarantie inmiddels vervallen, maakt dat niet meer uit.

Laat chiptuning uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat chiptuning altijd door een professioneel bedrijf moet worden uitgevoerd, omdat het aanpassen van de software van de auto complex kan zijn en fouten kan leiden tot serieuze problemen.

Wat kost het om je camper te laten chiptunen

Zoals hiervoor al aangegeven is het verstandig om je camper te laten chiptunen door een gespecialiseerd en professioneel bedrijf. De kosten liggen bij deze aanbieders zo rond de 400 a 500 euro. 

Ook interessant: