Hoe maak je de leukste vakantiefilmpjes als je op vakantie bent met je camper. Bekijk alle tips in deze blogpost.

Leg herinneringen van je camperreis

Je gaat op vakantie met de camper en neemt mee… je camera natuurlijk! Of uiteraard je smartphone waarmee je kunt fotograferen en filmen. Wat is er leuker dan later nog een keer nagenieten van je geweldige vakantiereis met de camper! 

Film alle leuke,  grappige en vooral mooie momenten voor een onvergetelijk reisverslag met de camper. Hoe je de leukste vakantiefilmpjes maakt, lees je in deze blogpost. 

Probeer een verhaal te vertellen

Bedenk vooraf welk verhaal je wilt vertellen in jouw vakantiefilm. Welke ervaring wil je delen? Je kunt alvast een soort miniscript maken, waarin je vastlegt wat je wilt laten zien van je camperreis. Alhoewel de reis natuurlijk ook voor jou nog een verrassing is, heb je vast al wel een idee welke highlights je in ieder geval in beeld wil brengen. En de rest… wees vooral creatief.  

camper vakantiefilm

Kort maar krachtig

De verleiding is groot om een hele lange film te maken en kan de vakantiefilm voor jou niet lang genoeg duren. Maar of je daar je familie en vrienden een plezier mee doet is maar de vraag. Zij hebben vaak aan een minuut of 2 tot 3 genoeg. 

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dan je film niet te lang wordt. Wat je elke dag hebt gegeten, hoe je bent opgestaan, de 10e dag op het strand gaat al snel vervelen. 

Maak er een sport van om een korte vakantiefilm te maken, waarbij mensen denken. Wauw! Dat wil ik ook! 

Als je toch veel beeldmateriaal wilt delen, knip dit dan op in korte filmpjes waarin telkens een ander onderwerp centraal staat.

Wissel van camera standpunt

Wissel verschillende keren waar je je camera plaatst ten opzichte van het onderwerp dat je filmt. Speel letterlijk met je camerabeelden, door vanuit verschillende standpunten te filmen. Je zult zien dat je film hierdoor dynamischer wordt en daardoor leuker om naar te kijken. 

Film eens laag op de grond. Door dit perspectief wordt het onderwerp groots gemaakt. Of plaats je camera juist wat hoger, zodat je op het onderwerp neer kijkt. Ook kun je experimenteren met diepte. Door het onderwerp scherp op de voorgrond te zetten tegen een onscherpe achtergrond. Experimenteer er lekker op los. 

Wide, Medium en Close

Houd bij het maken van filmopnames rekening met de 3-zoom afstanden: Wide – Medium – Close. Simpel te onhouden is bijvoorbeeld: Van overzichtsbeeld -> naar onderwerpbeeld -> naar detailbeeld. 

Wil je bijvoorbeeld het Colosseum in Rome filmen? Film dan eerst een overzichtsbeeld van Rome met daarop op de achtergrond het Colosseum. Maak vervolgens opnames van het plein voor het Colosseum. Leg als laatste bijzondere details vast.

Time Lapse

Experimenteer met slow motion en time-lapse technieken. 

Time lapse is een filmtechniek waarbij er om de zoveel seconden een foto wordt gemaakt. Dit doe je altijd vanaf een vast standpunt. Voor een vloeiend en bewegend beeld heb je ongeveer 25 foto’s per seconde nodig hebt, krijg je door deze opnametechniek een versnelde film.

Slow Motion

Slow motion is een effect waarbij het opgenomen beeld een aantal keren vertraagd wordt. Hierdoor worden snelle bewegingen veel beter zichtbaar worden.

Om in (super) slow motion te filmen heb je een camera nodig die in hoge snelheid (high speed) kan opnemen. 

Jezelf in de hoofdrol

Tot slot… zorg dat je zelf ook in beeld bent. Het is immers jouw vakantie en dat mag je laten zien! Je mag dit best doen met een beetje zelfspot of humor. 

Maar je kunt ook vertellen waar je bent en wat je gaat doen. Of achteraf je film van je eigen commentaar voorzien. Maar ook hier is doseren de kunst en wissel dus af.

Gebruik een Gimbal

Als je echt goed voor de dag wilt komen, maak dan gebruik van een smartphone gimbal. Een smartphone gimbal is een apparaat dat wordt gebruikt om een smartphone te stabiliseren en te laten bewegen in verschillende richtingen. 

Het bestaat meestal uit een handvat met motoren en sensoren die helpen om de smartphone niveau en stabiel te houden, zelfs je beweegt. Dit kan handig zijn bij het maken van foto’s en video’s met een smartphone, omdat het de camera in staat stelt om ‘smooth’ en stabiel beeldmateriaal te maken.

Je maakt met een smartphone gimbal dus eenvoudig soepele en professioneel uitziende video’s, zonder dat je een dure videocamera of statief nodig hebt. Dit maakt het apparaat populair onder vloggers, YouTubers, reizigers en andere mensen die graag hun ervaringen vastleggen op video. 

Het meest populaire model van dit moment is de DJI OSMO Mobile 6 gimbal. Deze is compatibel met verschillende smartphones, zodat je ze kunt gebruiken met de smartphone die je al hebt, in plaats van dat je een nieuwe moet aanschaffen.

Naast het stabiliseren van de smartphone, hebben veel gimbals ook extra functies die het maken van video’s gemakkelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld de zoom en focus van de camera bedienen met behulp van de gimbal. Of eenvoudig tussen verschillende opname-modi schakelen. 

Ook interessant: