Sterretje in je voorruit? Voorkom doorscheuren. Zorg er daarom voor dat je altijd een voorruitreparatieset bij je hebt als je met de camper op pad bent.

Pats! Uit het niets een sterretje in je voorruit

Ben je lekker onderweg met je camper. Ver van huis. Er lijkt niets aan de hand. Maar dan opeens… PATS… Een opspattend steentje veroorzaakt een sterretje in je voorruit. Daar sta je dan. Om doorscheuren van het sterretje te voorkomen, is het raadzaam het sterretje zo snel mogelijk te repareren. Gelukkig zijn daar handige reparatiesetjes voor. 

Hoe komt een sterretje in je voorruit?

In vrijwel alle gevallen is steenslag de oorzaak van een sterretje in de voorruit. Dit ontstaat doordat er -al rijdend door het verkeer- kleine stukjes asfalt opspringen. De komen vervolgend het een flinke vaart tegen de ruit van je camper. 

Vooral na een periode van vorst komt steenslag veel voor. Dit komt omdat het asfalt dan vaak erg bros is, waardoor er veel losse steentjes op de weg liggen.

Wacht niet te lang met repareren

Een sterretje in de autoruit laten zitten is geen optie. Het sterretje kan al snel uitgroeien tot een grotere barst of zelfs scheur. Zeker bij grote temperatuur verschillen loop je een groter risico op doorscheuren. Hierdoor zul je de hele voorruit moeten vervangen. Dat kost je al snel honderden euro’s. Iets waar je niet op zit te wachten. 

Daarnaast komt er veel vuil in een sterretje terecht. Hoe meer vuil in het sterretje, hoe minder mooi het resultaat na reparatie.

Zorg er dus voor dat je altijd een reparatiesetje in je camper hebt liggen. Zo kom je nooit voor verassingen te staan. Ook als je op vakantie gaat!

Het repareren van je autoruit kun je overal doen. Hoe sneller het sterretje wordt gerepareerd, hoe minder je er later nog van terug ziet. Wacht dus niet te lang.

Met de camper op pad? Zorg dan dat je altijd een voorruit reparatiesetje bij je hebt!

Heeft een sterretje in je ruit gevolgen voor de APK?

Of je camper met een sterretje in de ruit wordt goedgekeurd, hangt af van de ernst en de locatie van de ster. Met een klein sterretje buiten het gezichtsveld wordt je camper niet direct afgekeurd. Is de ster groter en ligt die wel in het gezichtsveld, is kans op afkeuring aanwezig. 

Toch is het voor je eigen veiligheid verstandiger om het sterretje direct te repareren. Want als een sterretje een scheur veroorzaakt, is dit reden voor een APK-afkeurpunt.

Sterretje zelf repareren heeft voordelen

Een sterretje in je voorruit kun je gemakkelijk zelf repareren en heeft zeker een aantal voordelen.

 • Er zijn verschillende autoruit reparatiesets verkrijgbaar
 • Zeer lage kosten, veel goedkoper dan laten doen!
 • Geen problemen met de APK keuring
 • Voorkomt doorscheuren van de ruit
 • Ruitenwissers veroorzaken geen strepen als gevolg van oneffenheden in de ruit
 • Je hebt géén ingewikkeld gereedschap nodig
 • Geen technische kennis vereist
 • Reparatie veelal klaar binnen een uur, waar je ook bent

Wat kost het om zelf een sterretje te repareren?

Wat kost het repareren van een sterretje in je voorruit? Voor het geld hoef je het niet te laten. De goedkoopste reparatieset begint al bij iets meer dan 10,- euro. Dus het beste alternatief als je zelf goedkoop een sterretje wilt repareren.

Waaruit bestaat een reparatieset?

Vrijwel alle “doe het zelf” sterretje reparatie sets zijn geschikt voor alle soorten en merken autoruiten. De inhoud van een autoruit reparatieset bestaat veelal uit: 

 • Hars om het sterretje in de ruit mee op te vullen
 • Een spuit om de hars op het sterretje in de voorruit aan te kunnen brengen
 • Folie voor een nette afwerking
 • Plakstrips
 • Afwerkmesje

Bij sommige setjes worden ook speciale zuignapjes meegeleverd om druk op het sterretje te kunnen zetten. Hierdoor kan de hars op alle plekken goed doordringen.

autoruit reparatieset

Verzekerd tegen ruitschade? Let op!

Als je verzekerd bent tegen autoruitschade, kun je de schade laten herstellen door een gespecialiseerd autoruitschade herstelbedrijf. 

Let dan wel op! Niet iedere verzekeraar heeft even duidelijke voorwaarden bij autoruitschade. Soms wordt je alsnog geconfronteerd met een eigen risico. Of kan het voorkomen dat je verzekeraar het aantal schadevrije jaren “bevriest”. Controleer zulk soort voorwaarden goed in je verzekeringspolis.

Ook interessant: