Goed zicht tijdens het rijden met je camper is belangrijk. Juist daarom zijn goede ruitenwissers op je camper zo belangrijk. Lees er alles over.

Ruitenwissers op je camper

Ruitenwissers zitten op iedere camper en we kunnen niet zonder. Tijdens een lichte regenbui kan het erg gevaarlijk zijn als je ruitenwissers het niet goed meer doen. Je zicht wordt belemmerd waardoor je in een noodsituatie minder snel kunt reageren. Tijdens een flinke regenbui in het donker kan een slecht zicht leiden tot vermoeidheid van de bestuurder. Hierdoor wordt de kans op een ongeval minimaal verdubbeld. 

Het is daarom voor een ieder zijn veiligheid erg belangrijk je camper te voorzien van goede en betrouwbare ruitenwissers. 

Lees alles over ruitenwissers voor je camper in deze blogpost. 

Hoe weet je of je ruitenwissers versleten zijn?

Of je ruitenwissers versleten zijn is gemakkelijk te zien. Zodra de ruitenwissers over de ruit bewegen en één van onderstaande symptomen komen voor, dan is het tijd voor een nieuwe set ruitenwissers.
 • Ruit wordt niet goed schoon
 • Ruitenwissers laten strepen achter
 • Ruitenwissers maken een piepend geluid
 • Het rubber van de ruitenwissers laat los
regen autoruit camper

Hierdoor worden de ramen van auto niet meer goed schoon en/of droog. Het zicht verminderd en dat vormt een gevaar voor jezelf, je medepassagiers maar zeker ook de overige weggebruikers. 

De invloed van het weer op je ruitenwissers

Vooral het weer heeft de grootste invloed op de kwaliteit van je ruitenwissers. Een strenge winter of een droge zomer zorgt ervoor dat de kwaliteit van de ruitenwissers sterk afneemt. 

Een droge zomer zorgt ervoor dat de ruitenwissers uitdrogen. Het is dan de rubberen strip die het zwaar te verduren krijgt. Deze droogt dan uit. Dit zorgt ervoor dat de rubberen strip niet meer goed op de ruit aansluit. Je merkt dan op het moment dat het gaat regenen dat de ruit niet meer goed schoon wordt en slecht droogt.

Ook tijdens de winter hebben ruitenwissers het niet makkelijk. De ruitenwissers kunnen vastvriezen aan de ruit. Er lijkt dan misschien niet zoveel aan de hand op het moment dat je de ruitenwissers lostrekt, maar de rubberen strip lijdt  daar erg onder. Met ook weer als gevolg dat je ruitenwissers minder goed drogen of schoonmaken.

Ook de combinatie met stooizout in de winter is erg slecht voor het rubber van je ruitenwissers. Het strooizout  komt namelijk samen met het water op de ruit terecht. Dit zorgt ervoor dat de ruitenwisser uitdroogt.

ruitenwissers winter

Verminder slijtage van ruitenwissers door schone ramen

Vieze ruiten hebben twee vervelende bij-effecten.

 • Het zorgt ervoor dat water makkelijker op het glas blijft liggen zonder eraf te waaien
 • Het zorgt ervoor dat het oppervlak ruwer is 

Als de ruitenwisserbladen over de grote ruiten van je camper bewegen, betekent dat extra druk vanwege de grote hoeveelheid water die het moet wegvegen. Wanneer je met vieze autoruiten rijdt, betekent dat ook dat niet alleen water maar ook een grote hoeveelheid stof, vuil en andere viezigheid moet worden afgevoerd. 

Het rubber van je ruitenwissers schuurt hier overheen en trekt het mee over het glas van de ruit van je camper. Het vervelende gevold hiervan is dat het rubber beschadigd raakt en letterlijk afschuurt. 

Daarbij kunnen ook beschadigingen in het glas onstaan. Was de ramen van je camper daarom regelmatig en houdt ze schoon. Hiermee voorkom je al een groot deel van de slijtage van je ruitenwissers. 

Tip: als je dan toch bezig bent, maak dan ook de ruitenwissers zelf even schoon. 

Alle tips voor een langere levensduur van je ruitenwissers

Nog even alle tips op een rij hoe je de levensduur van de ruitenwissers op je camper kunt verlengen. 

 • Zorg ervoor dat je ruiten zo schoon mogelijk zijn. Vuil dat op de ruiten blijft zitten beschadigd de rubbers van de ruitenwisser. Kijk hierbij ook naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld vogelpoep, insecten of ander vuil van de straat. Dit vuil kan ervoor zorgen dat de rubbers op den duur gaan scheuren.
 • Maak tijdens het schoonmaken van de auto ook de rubbers van de ruitenwissers schoon.
 • Als het lange tijd droog is geweest, kunnen de ruitenwissers van je camper uitdrogen. Je kunt dit eenvoudig makkelijk tegengaan door af en toe wat ruitensproeiervloeistof over de ruit te sproeien. Hierdoor komen de rubbers van je ruitenwissers weer in aanraking komen met vloeistof, waardoor ze minder snel uitdrogen. Een paar keer wissen is dan voldoende.
 • Op warme zomerse dagen kunnen de rubbers van je ruitenwissers ‘verbranden’ op de voorruit. Dit veroorzaakt schade aan de rubbers. Je kunt dan beter de ruitenwissers omhoog te zetten zodat ze niet in aanraking komen met het hete glas van de voorruit.
 • Gebruik nooit je ruitenwissers wanneer er ijs op de autoruiten zit. Dit zorgt ervoor dat de ruitenwissers schade oplopen en snel slijten. Zorg eerst voor een ijsvrij raam, voordat je de ruitenwissers aanzet.
 • Zorg dat er altijd voldoende ruitenwisservloeistof aanwezig is. In de winter mét anti-vries (meestal blauw van kleur), omdat ijs een van de grootste boosdoeners is van versleten wissers. Het ijs is te scherp voor het rubber. Dit zorgt uiteindelijk voor strepen of vegen. Gebruik in de zomer ruitenwisservloeistof (meestal roze van kleur) zonder anti-vries. 

Als je rekening houdt met al deze tips dan is het mogelijk om de levensduur van de ruitenwissers aanzienlijk te verlengen.

Ook interessant: