Welk type rijbewijs heb je nodig om een camper te besturen? Lees er alles over in deze blogpost.

Welk rijbewijs heb je nodig om in een camper te rijden?

U heeft rijbewijs B, C1, C, D1 of D nodig om in een camper te mogen rijden. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van het maximaal gewicht van de camper en het maximaal aantal personen dat u kunt vervoeren.

Als uw camper minder weegt dan 3500 kg en maximaal 8 zitplaatsen heeft (inclusief de bestuurder), heeft u rijbewijs B nodig.

Als uw camper zwaarder is dan 3500 kg, heeft u rijbewijs C nodig. Dit geldt ook als uw camper minder dan 3500 kg weegt, maar meer dan 8 zitplaatsen heeft. 

Voor campers zwaarder dan 3.500 kg, maar niet zwaarder dan 7.500 kg, volstaat rijbewijs C1. Rijbewijs C1 is een soort light-versie van rijbewijs C.

Campers of busjes waar meer dan 8 zitplaatsen in zitten (uzelf niet meegerekend) mag u alleen rijden als u een busrijbewijs (D of D1) heeft.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze regels kunnen variëren per land, dus het is verstandig om de lokale wetgeving te raadplegen voordat u de weg op gaat.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat u altijd een geldig rijbewijs nodig heeft om in een camper te rijden, ongeacht het gewicht of het aantal zitplaatsen.

Ook interessant: