Je was doen als je op pad bent met je camper. Biedt een mini wasmachine dan uitkomst? Lees er alles over in deze review.

Mini wasmachine - Handig of niet?

Een mini wasmachine voor in je camper? Is dat nou handig of niet? In deze blogpost zoeken we dit voor je uit. 

Behalve dat een mini wasmachine als erg handig is voor mensen die niet al te ruim wonen, is dit apparaat ook handig voor als je met je camper op pad bent. Een mini wasmachine kan je dan veel gedoe besparen.

Want eenmaal op de camping is het uiteraard heerlijk om je kleding te kunnen wassen. Een wasserette zal ook niet altijd in de omgeving zijn. En om nou je eigen wasmachine van thuis mee te nemen gaat wat ver.

Daarom hebben fabrikanten daar slim op ingespeeld. Zij leveren zogenaamde mini wasmachines. Speciaal voor op vakantie.

Hoe werkt een mini wasmachine?

Maar laten we eerst eens kijken hoe een mini wasmachine werkt.

Vrijwel alle kleine wasmachines werken op stroom. Maar er zijn ook mini wasmachines die je met de hand moet bedienen. Ook zijn er kleine wasmachines die voorzien zijn van een verwarmingsfunctie. Het aanbod van deze wasmachines is echter klein. 

De meeste mini wasmachines zul je zelf moet vullen met warm water. Hiervoor kun je het beste een gieter gebruiken. Ook zijn er mini wasmachines die je met een slang kunt aansluiten op de waterleiding. Je moet dan uiteraard wel een aansluitpunt in de buurt hebben.

Na het vullen van de wasmachine en het toevoegen van wat wasmiddel kan de schoonmaakbeurt van je wasgoed beginnen. Het programma van een kleine wasmachine zal ongeveer een kwartiertje duren. In veel gevallen is de wasmachine voorzien van een timer. Maar ook zijn er wasmachines die je zelf uit zult moeten zetten.

Als je was klaar is, moet het water worden afgevoerd. Door de wasmachine boven een spoelbak of een afvalwater punt te zetten en de dop open te draaien, kun je de wasmachine legen. Om het je makkelijker te maken, zijn de wat betere kleine wasmachines voorzien van een afvoerslang en een pomp. Dit heeft als voordeel dat je de mini wasmachine op zijn plek kunt laten staan. Ondanks dat de wasmachine niet al te zwaar is, is dit natuurlijk wel een stuk makkelijker.

Inhoud van een mini wasmachine

Mini wasmachines zijn in tegenstelling tot een ‘gewone’ wasmachine relatief klein. Onderling zijn er uiteraard wel verschillen. Zo heeft de ene wasmachine ruimte voor een wasje van maximaal 2 kg. Bij een andere kunnen hier nog kilo’s bij. 

Welke grootte je kiest is afhankelijk van waar je de wasmachine voor gaat gebruiken. Gebruik je hem voor af en toe een wasje op de camping, dan heb je aan een klein exemplaar voldoende. 

Met of zonder centrifuge?

Kies je voor een mini wasmachine met of zonder centrifuge? Dit hangt met name af van hoe en waar je de mini wasmachine voor zal gaan gebruiken. Een centrifuge zorgt ervoor dat je kleding nog een aantal extra rondjes maakt en wat droger uit de trommel komt. In de praktijk houdt dat in dat je kleding wat minder nadruppelen als het uit de wasmachine komt.

Wanneer je de kleine wasmachine vooral gebruikt op vakantie naar een zonnig land, is een centrifuge niet echt nodig. Je was zal dan snel drogen in de zon.

Ga je met je camper naar met name naar wat koudere gebieden, overweeg dan een mini wasmachine met centrifuge. 

Hoe snel draait een mini wasmachine met centrifuge?

Hoe snel een mini wasmachine centrifugeert verschilt per merk. Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld een spijkerbroek pas een beetje droog wordt op 1000 toeren. In tegenstelling tot ondergoed. Dat al droogt bij zo’n 200 toeren.

Geluidsniveau van een mini wasmachine

Heerlijk op reis met je camper en dan even een wasje draaien. Maar dat is minder fijn als de halve camping daarvan meegeniet. Het geluidsniveau van een mini wasmachine is daarom erg belangrijk. Per merk kan dit erg verschillen. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibellen. Hoe minder decibel, hoe stiller de mini wasmachine is.

Welk wasmiddel moet er in een mini wasmachine?

Omdat een programma van een mini wasmachine ongeveer 15 minuten duurt, moet je gebruik maken van een wasmiddel dat snel oplost. Het is daarom aan te raden om alleen vloeibaar wasmiddel te gebruiken in plaats van waspoeder.

Hoeveel verbruikt een mini wasmachine?

Een ander voordeel om een mini wasmachine aan te schaffen, is de kostenbesparing. Als je kleine wasjes een grote machine wast, gebruik je veel meer energie dan nodig. Omdat een mini wasmachine een heel stuk minder energie verbruikt, scheelt dat aanzienlijk in de kosten. 

Om een beeld te vormen: een ‘gewone’ wasmachine heeft een vermogen van 2500 Watt of meer. Een mini wasmachine heeft een vermogen van rond de 250 Watt. Deze kun je daarom zonder problemen gebruiken als je met je camper op pad bent. 

Wat kost een mini wasmachine voor in je camper?

De prijzen van een mini wasmachine lopen erg uiteen. Een goedkope mini wasmachine begint al bij een paar tientjes. Dit loopt op tot honderden euro’s.

Conclusie

Een mini wasmachine in je camper is zeker handig! Even een wasje draaien is zo gepiept. Er is één nadeel en dat is de ruimte die de mini wasmachine inneemt. Heb je nog voldoende opbergruimte beschikbaar in je camper en ben je langer van huis? Dan is een mini wasmachine zeker de moeite waard om bij je hebben.

Ook interessant: