Je hond mee op vakantie in de camper? Bereid je dan goed voor. Welke regels gelden er per land? En waar moet je allemaal aan denken?

De hond mee op reis met de camper

Het is super gezellig om je hond mee te nemen als je op reis gaat met de camper. Samen genieten van lekker weer en heerlijk wandelen in een andere omgeving. Een goede voorbereiding is nodig om ervoor te zorgen dat de reis voor zowel mens als dier een succes wordt. Lees alles over het meenemen van je hond op vakantie en in de camper in deze blogpost. 

hond camper vakantie

De grens over

Voordat je je hond mee de grens mag overnemen, moet je hond voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Deze eisen kunnen per land verschillen. Minimaal moet je aan de volgende zaken denken:

 • Inentingen: Zorg ervoor dat je hond up-to-date is met zijn inentingen en dat je een geldige gezondheidsverklaring hebt.
 • Microchip: Zorg ervoor dat je hond is gechipt en dat de gegevens up-to-date zijn.
 • EU-paspoort: Als je naar een EU-land gaat, heeft je hond een EU-paspoort nodig.
 • Quarantaine: Sommige landen vereisen dat honden in quarantaine worden geplaatst voordat ze binnenkomen.
 • Voedsel: Zorg ervoor dat je voldoende voedsel voor je hond hebt voor de reis en dat je weet of je speciale diervoeding moet meenemen.
 • Veterinaire verzorging: Zorg ervoor dat je weet waar je terecht kunt voor veterinair advies of verzorging als je hond ziek wordt tijdens de reis.
 • Regelgeving: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regelgeving van het land waar je naar toe gaat.

De belangrijkste eisen voor het reizen met de hond, vind je op de website van het LICG. Lees deze regels tijdig en aandachtig door!

Zorg altijd voor de juiste papieren

Als de papieren van je hond niet in orde blijken te zijn, loop je het risico dat de douane je hond kan aanhouden. Het kan zijn dat je hond dan in quarantaine moet, totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften die gelden voor het betreffende land. 

De douane kan ook beslissen om de hond terug te sturen naar het land van herkomst. Je hond gaat in dat geval terug naar Nederland. Als quarantaine of terugsturen geen opties zijn, kan in het uiterste geval het dier geëuthanaseerd worden. 

Alle extra kosten zijn voor rekening van de eigenaar van de hond. Neem dus geen onnodig risico. Zorg ervoor dat de papieren van je hond op tijd geregeld en 100% in orde zijn. Dus nogmaals, check dit goed van tevoren!

Minimale leeftijd: 15 weken

Wist je dat over het algemeen honden pas de grens over mogen vanaf ongeveer 15 weken? Dit is vanwege de verplichte rabiësinenting. Deze inenting kan pas vanaf 12 weken worden gegeven en moet daarna 3 weken inwerken.

Checklist

Hond mee op reis? Bekijk dan ook onderstaande checklist.  

Regels verschillen per land

Ieder land hanteert zijn eigen regels daar waar het gaat om het reizen met honden. Een goed overzicht van de geldende regels per land is te vinden op de website van het LICG

Laat je hond eerst wennen

Als je hond niet gewend is om mee in de camper te reizen, maak dan van tevoren enkele korte ritten. Zorg onderweg voor een veilige plaats in de camper. Speciaal voor honden zijn zogenaamde reiskennels te koop. Ook zijn er speciale hondengordels te koop. 

Let op! In onder andere Duitsland zijn deze hondengordels of reiskennels verplicht. Laat je hond er van tevoren aan wennen. Zet de hond nooit voorin op de bijrijdersplaats. Zeker niet als je camper voorzien is van één of meerdere airbags. 

Neem tevens je hond nooit los mee in de camper. Dit is erg gevaarlijk! Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een botsing. Of het ontsnappen van je hond en in een onbewaakt moment onder de pedalen kruipt!

Laat je hond thuis alvast aan de reiskennel wennen door deze open neer te zetten. Je hond kan dan zelf de reiskennel ontdekken en er eventueel in gaan slapen. Als dat moeilijk gaat, lok je hond dan eventueel in de reiskennel door er voer, hondensnacks of bijvoorbeeld hondenspeelgoed in te leggen.

Kan ik mijn hond meenemen naar een warm land?

Honden kunnen in principe mee op vakantie naar een warm land. Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met hun welzijn. Honden hebben geen zweetklieren zoals mensen, dus ze hebben moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Dit kan leiden tot problemen zoals oververhitting of uitdroging.

Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je hond koel blijft in warme landen. 

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen:

 • Zorg voor voldoende schaduw en ventilatie in de buurt van de hond.
 • Geef de hond voldoende water en zorg ervoor dat de hond toegang heeft tot vers water.
 • Vermijd fysieke activiteit met de hond tijdens de warmste tijden van de dag.
 • In warme landen kan de asfalt temperatuur vaak flink oplopen. Houd daar rekening mee!
 • Als je hond een dikke vacht heeft, overweeg dan om hem te laten scheren of trimmen.
 • Het is ook belangrijk om te weten dat sommige hondenrassen beter geschikt zijn voor warme klimaten dan andere. Bijvoorbeeld, honden met korte haren of honden die speciaal zijn gefokt voor warme klimaten, zoals de Saluki of de Azawakh, hebben meer weerstand tegen hitte.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en dat de ene hond beter kan aanpassen aan warmte dan de andere, dus het is altijd verstandig om de hond goed in de gaten te houden tijdens een vakantie in een warm land.

DierDier

Ook interessant: