De Enduro SD260 is een uitschuifbare fietsendrager. Met de Enduro260 kun je de deuren van je buscamper makkelijk openen. Lees er alles over in deze review.

Enduro SD260 uitschuifbare fietsendrager - Review

Speciaal voor buscampers is er de Enduro SD260 uitschuifbare fietsendrager. Met de Enduro SD260 kunnen de achterdeuren of grote laadklep van je buscamper nog gewoon geopend worden. En dat is best uniek. De Enduro SD260 is namelijk voorzien van een telescopische verlenging waarmee je voldoende ruimte creëert om de deuren tot ongeveer 85cm geopend kunnen worden. En het mooie is dat je de fietsen dan gewoon kunt laten zitten. 

Een soort gelijk systeem heeft Enduro al eerder toegepast bij caravan disseldragers. Dit is de Enduro BC260 en is al jaren erg populair onder caravaneigenaren. 

Laten we eens kijken wat de Enduro SD260 fietsendrager allemaal te bieden heeft in deze review. 

Uitschuifbare fietsendrager

Het uitschuifsysteem van de Enduro SD260 kun je vergelijken met de ladegeleiders uit de keukenbranche. Maar dan net even wat robuuster uitgevoerd. En daarbij uiteraard goed bestand tegen weersinvloeden.  

Doordat je de fietsendrager kun uitschuiven blijven de achterdeuren van je buscamper eenvoudig bereikbaar. De lage constructie maakt het mogelijk je fietsen zonder al te veel tilwerk op de fietsendrager te plaatsen. 

Als je de Enduro SD260 hebt uitgeschoven, staat deze op een ruime afstand van je camper. Als je dan iets moet pakken in de camper hoef je niet helemaal over je fietsen heen te hangen. Je kunt dan makkelijk tussen de fietsendrager en de achterkant van je camper in gaan staan.  

De Enduro SD260 is een heel stuk lichter dan een draaibaar fietsenrek. Doordat je de fietsendrager monteert op een trekhaak, kun je de fietsendrager ook op andere voertuigen gebruiken.

enduro_sd260_buscamper_uitschuifbare_fietsendrager

Voor welke buscampers is de Enduro SD260 geschikt?

De Enduro SD260 is geschikt voor bussen en buscampers  die zijn voorzien van achterdeuren. 

Denk hierbij aan onder andere:

 • Fiat Ducato
 • Peugeot Expert
 • Mercedes Sprinter
 • VW Crafter
 • MAN TGE
 • Renault Master
 • Peugeot Boxer
 • Citroën Jumper 

Daarnaast is de Enduro SD260 ook geschikt voor voertuigen met een relatief grote achterklep, zoals onder andere:

 • Volkwagen T5, T6, etc.
 • Citroën Jumpy
 • En alle veel andere bestelwagens met een grote achterklep

Gepatenteerd snelkoppelingssyteem

De Enduro SD260 is voorzien van een gepatenteerd snelkoppelingssysteem. Hiermee kun je heel eenvoudig de fietsendrager op de trekhaak plaatsen en vastzetten.

Hoe ver kun je de Enduro SD260 uitschuiven?

De Enduro SD260 is maar liefst 70 cm uitschuifbaar. Hierdoor kunnen deuren tot een breedte van ongeveer 85cm zonder problemen geopend worden.  

Hoeveel kilo kan de Enduro SD260 fietsendrager hebben?

Wat veel eigenaren van zwaardere fietsen fijn zullen vinden, is dat de Enduro SD260 fietsendrager maximaal beladen kan worden tot 60kg.

Bekijk de Enduro SD260 bij de Vrijbuiter

Is de Enduro SD260 ook te gebruiken voor een gewone personenauto?

Jazeker! De Enduro SD260 is ook geschikt voor ‘gewone’ personenauto’s. Dit is zeker handig als je een keer niet met je camper op pad gaat maar met je personenauto. Het is dan geen probleem om de Enduro te plaatsen op de trekhaak van je personenauto. Het enige waar je dan even rekening mee moet houden is dat je de kentekenplaat even wisselt. 

enduro_sd260_buscamper_fietsendrager

Is de Enduro SD260 geschikt voor electrische fietsen?

Ja, de Enduro SD260 is geschikt voor e-bikes. Het laadvermogen is maximaal 60kg. Het is wel altijd aan te raden om accu’s te verwijderen als je de fietsen vervoert. Dit scheelt weer kilo’s op de trekhaak. 

Zijn er oprijgoten te koop voor de Enduro SD260?

Jazeker! Doordat de fietsendrager laag bij de grond zit, kun je optioneel een oprijgoot aanschaffen. Door middel van de oprijgoot kun je er gemakkelijk fietsen oprijden.

Minimale afstand tussen de trekhaakkogel en achterdeuren

Tussen de bovenkant van de trekhaakkogel en de onderkant van de achterdeuren dient minimaal 3cm aan ruimte aanwezig te zijn. 

sd260-fietsendrager-ingeklapt

Hoe monteer je de Enduro SD260 fietsendrager?

De bevestiging van de Enduro SD260 is eenvoudig en gebeurd.

 • Door middel van de gepatenteerde snelkoppeling bevestig je de fietsendrager in zijn compacte vorm op de trekhaak
 • Hierna druk je de hendel omlaag tot je een duidelijke click hoort 
 • Je borgt de fietsendrager door de sleutel uit het slot te draaien
 • De 13-polige stekker stop je vervolgens in de stekkerdoos van de trekhaak
 • Hierna klap je de beugel, de wielgoten en de verlichting. 
 • De witte kentekenplaat in de verstelbare kentekenplaathouder schuiven (eenmalig)
 • Tot slot nog even de verlichtingslampen checken en de fietsendrager is klaar voor gebruik.

Met welke velg- en framehouders wordt de Enduro SD260 geleverd?

De Enduro SD260 wordt standaard geleverd met de meest luxe velg en frameklemmen die er op dit moment verkrijgbaar zijn. Je ziet deze luxe frame klemmen onder meer terug op de ANWB fietsendrager Touring Flex Plus. Deze fietsendrager is het best getest door de Consumentenbond. En dat is niet voor niets. 

Deze frame klemmen zijn flexibel te bevestigen aan de brede fietsendragerbeugel. De andere zijde is voorzien van spanband met ratelfunctie en zachte framebeschermers. Deze zijn af te sluiten met het slot. Door de ruime gespen zijn fietsen met dikke ronde en/of ook ovale frame buizen absoluut geen probleem.

Binnenin de spanbanden zitten zachte framebeschermers. Hiermee voorkom je krassen en zijn lichtgewicht aluminium of carbon frames tevens beschermd tegen te hard klemmen.

De wielklemmen zijn verschuifbaar op de wielgoot. Ook deze zijn voorzien van ruime spanbanden. Deze kun je door middel van een ratelfunctie aantrekken. Deze bandjes zijn aan de binnenzijde voorzien van velgbeschermers. De kussentjes voorkomen krassen en bij bijvoorbeeld kwetsbare carbon racewielen voorkom je hiermee breukscheuren.

enduro_sd260_uitschuifbaar

Zitten er sloten op de Enduro SD260?

Ja, de Enduro SD260 is voorzien van sloten. Hiermee voorkom je dat fietsen zonder sleutel weggenomen kunnen worden. Ook de fietsendrager zelf is door middel van een slot bevestigd aan de trekhaak. 

Is er een oprijgoot beschikbaar voor de Enduro SD260?

Voor de Enduro SD260 is optioneel een oprijgoot te koop. Deze is gemaakt van licht gewicht aluminium. De oprijgoot is licht van gewicht en weegt slechts 1,2 kg. De draagkracht van de oprijgoot is max. 30 kg. 

De oprijgoot is inklapbaar in tweeën. Door middel van een pin kun je de oprijgoot in de rials van de fietsendrager plaatsen. Hiermee creëer je een stevige bevestiging en kun je de fietsen makkelijk en stabiel op de fietsendrager rijden. 

De Pro User fietsgoot is uitwisselbaar met meerdere fietsendragermerken.

Heb ik een markeringsbord nodig?

In  landen als Spanje is het verplicht een markeringsbord op de fietsendrager te bevestigen. Check voor je vertrek de regels per land. 

Een markeringsbord is onder andere verkrijgbaar bij bol.com

Moet je de Enduro SD260 kopen?

Wij zijn zeer enthousiast over de Enduro SD260 uitschuifbare fietsendrager. Er zijn uiteraard diverse alternatieven verkrijgbaar met ieder hun eigen prijskaartje. 

Voor ons is de Enduro SD260 prima geschikt. Het allerbelangrijkste voor ons is dat we de deuren van onze buscamper kunnen openen, terwijl de fietsen nog op de fietsendrager zitten. Dat is het uiteindelijk doel.

Tevens is mooi meegenomen dat we de fietsendrager ook nog voor onze personenauto kunnen gebruiken. Het enige dat je dan even moet doen is de kentekenplaat verwisselen. 

Tot slot gaf de relatief lage prijs de doorslag. De Enduro SD260 kost een fractie van zijn concurrenten. 

Alternatieven Enduro SD260

 • Busbiker
  De Busbiker is een zeer robuuste fietsendrager die de wegdraait van de achterdeuren. Een Busbike moet worden gemonteerd door een specialist. Prijzen beginnen vanaf ongeveer 1900,- euro. Hierbij komt nog ongeveer 4 uur aan arbeidsloon bij. In totaal ben je voor de meest eenvoudige versie van de busbiker inclusief montage ongeveer 2300,- kwijt. 
 • VanNBike
  Deze fietsendrager wordt gemonteerd op de scharnieren van de achterdeuren. De scharnieren worden hierbij niet belast. Door middel van een swingarm kun je de deuren openen. Prijzen beginnen vanaf ongeveer 1500,- euro. 

Waar is de Enduro SD260 te koop?

De Enduro SD260 uitschuifbare fietsendrager is te koop
bij De Vrijbuiter en wordt gratis verzonden

5/5

Alle specificaties van de Enduro SD260

 • Maximaal aantal te bevestigen fietsen: 2
 • Geschikt voor electische fietsen: Ja
 • Materiaal: Gecoat staal + aluminium
 • Maximum draagvermogen: 60 kg
 • Gewicht fietsendrager: 20,5 kg
 • Maximum afstand wielen: 130 cm
 • Tussenafstand wielgoot: 24 cm
 • Geschikt voor overmaatse en Y-frames: Ja
 • Geschikt voor fietsafmeringen: 12 inch tot 29 inch
 • Maximale bandbreedte in rail: Tot 8.26 cm
 • Bevestiging: Frame en wielen
 • Slot fietsendrager koppeling/trekhaak: Ja
 • Slot in framehouders: Ja

Ook interessant: