Hoe kun je condens en beslagen ramen voorkomen in je camper? We delen alle tips met je om voortaan beslagen ramen te voorkomen in deze blogpost.

Voorkom beslagen ramen in je camper - Tips

Wie kent het niet? Je wordt ’s ochtends wakker in je camper en alle ramen zijn nat van het vocht. Vooral het grote voorraam is dan vaak helemaal voorzien van condens. Tips om beslagen ramen in je camper te voorkomen en hoe je snel het condens kunt weghalen, vertellen we je in deze blogpost.

Wat is de oorzaak van beslagen ramen in je camper?

Wat is de oorzaak van condens of beslagen ramen aan de binnenkant van je camper? De oorzaak is het temperatuur- en luchtvochtigheidsverschil bij het raam tussen de binnen- en buitenzijde en de botsing van luchtlagen. 

Aan de binnenkant botst de warme lucht tegen het raam met de koudere lucht van buiten je camper. Met namen in de herfst, winter en het voorjaar zijn de temperatuur- en vochtigheidsverschillen een stuk groter dan in de zomerperiode. Het is dan ook logisch dat je in deze perioden het meeste last hebt van beslagen ramen. 

Waar komt al dat vocht vandaan?

Waar komt al dat vocht in je camper toch vandaan? In de eerste plaats gewoon uit de lucht binnen in je camper. Hoe droger je de lucht kan houden, hoe minder kans op condens. 

Maar vochtige lucht in je camper ontstaat bijvoorbeeld ook het nemen van een douche, tijdens het koken, de aanwezigheid van natte kleding en/of schoenen, een natte vloermat, een paraplu, etc. 

Ook kan er vochtige lucht binnendringen via ramen, deuren, slecht afsluitende rubbers, dakvensters, ventilatieopeningen en spleten.

En niet te vergeten… Wij als mens verliezen ook het nodige vocht. Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in het bed (matras en beddengoed) van je camper.

Dringend vertrekken? Maak je ramen schoon!

Moet je dringend weer op pad met je camper? Maak dan eerst de binnenkant van de ramen goed droog! Ga nooit rijden met beslagen ramen! Je zicht is dan erg slecht en is heel gevaarlijk. Los van het feit dat je ervoor bekeurd kan worden.

Tips om je ramen voor vertrek te drogen:

  • Gebruik een goede zeem die veel water op kan nemen
  • Droog de ramen met de Leifheit dry & clean ruitenreiniger of de Karcher Window Vac.
  • Zet de airco even aan

Wat kun je zelf doen tegen condens in je camper?

  • Behandel de ramen aan de binnenzijde met een anticondensmiddel
  • Gebruik een vochtvreter
  • Ventileer. Zorg altijd voor voldoende ventilatie in je camper. 
  • Bevestig een isolatiecover of thermodeken. 

    Lees hieronder meer over buitenisolatie en isolatiecovers. 

Buitenisolatie, isolatiecovers en thermocovers

Vrij nieuw zijn de zogenaamde (buiten) isolatiedekens. Deze zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Je brengt deze buitenisolatie aan de buitenzijde van de voorruit en zijramen aan. Hierdoor is er geen botsing meer tussen de luchtlagen van binnen en buiten. Het temperatuurverschil wordt namelijk door het isolatiedeken weggenomen. Het resultaat van dit vernuft is dat je geen condens meer hebt op de binnenkant van je ramen. 

Een bekende leverancier van thermocover raamisolatie is o.a. de Soplair. Deze raamisolatie is opgebouwd uit 8 lagen van isolerend materiaal met daarbovenop een aluminium film. Isolatiecovers zijn beschikbaar bij de de meeste kampeerwinkels en is beschikbaar voor bijna elk type van camper zoals de Iveco Daily, Fiat Ducato, Ford Transit, Citroën Jumper of Mercedes Sprinter. 

Andere merken met isolatiedekens zijn o.a. Fiamma, Cover Sun, Hindermann, Isoplair en Isolux. 

Om voor jezelf de beste keuze te maken kijk je naar de isolatiewaarde en vooral de grootte van het isolatiedeken. Ga je met je camper ook in de winter op pad, dan is het wellicht interessant om ook het motorcompartiment van isolatie te voorzien. 

Ook interessant: