Ga je niet op pad met je camper voor een langere periode? Overweeg dan om je camper bij de RDW te schorsen. Lees er alles in dit artikel.

Je camper schorsen

Als je niet van plan bent om een aantal maanden achter elkaar niet op pad te gaan met je camper, kun je geld besparen door je camper te schorsen. Je hoeft in die periode dan geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Je mag tijdens deze periode dan niet met je camper op de openbare weg komen. 

Onder de openbare weg vallenook:

 • Openbaar toegankelijke parkeerterreinen en parkeergarages
 • Paden
 • Bermen
 • Zijkanten van wegen

Hoe kun je een schorsing aanvragen?

Het aanvragen van een schoring is heel eenvoudig. Het makkelijkste is om de schoring online aan te vragen. Dit kun je doen via de website van de RDW. Je dient hier wel in te loggen met de DigId. 

Wil je de schorsing niet online aanvragen, dan kun je dit doen bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. Neem in die gevallen een geldig legitimatiebewijs mee, het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs, of de kentekencard en de tenaamstellingscode.

rdw-camper-schorsen-regels

Eén maand regel

Als je de schorsing beëindigt voordat er één maand voorbij is, moet je alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin je camper was geschorst. De belastingdienst stuurt je dan alsnog een naheffingsaanslag. 

Wanneer je de schorsing opheft binnen één maand NA het begin daarvan, hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen over die afgelopen maand.

Toch een rekening gekregen?

Als je vóór de schorsing van je camper toch nog een rekening hebt gekregen, betaal deze dan altijd!

Je krijgt van de belastingdienst het teveel betaalde bedrag automatisch terug. Bedragen van 5 euro of minder worden niet terugbetaald.

Je camper APK keuren tijdens een schorsing

Als je camper tijdens een schoring APK gekeurd moet worden, is dat geen probleem. Je mag op de dag van de APK keuring met je geschorste camper de keuring rijden. Je hoeft dat niet aan de belastingdienst door te geven. Ook ben je op die dag geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Let op! Dit geldt alleen voor de dag waarop de camper APK gekeurd wordt!

Ontheffing geldt voor de volgende keuringen:

 • APK keuring
 • Keuring in verband met een rijverbod
 • Keuring in verband met een wijziging in de constructie van het motorrijtuig

Als je camper is geschorst en je kenteken wordt gespot door bijvoorbeeld een ANPR camera, ontvang je een vooraankondiging van een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting. 

Je ontvangt geen naheffingsaanslag als je schriftelijk kunt aantonen dat je camper op de dag van de controle werd gekeurd. Dat kan op de volgende manier:

 • Bij een APK-keuring
  Door middel van een kopie van het officiële keuringsrapport waarop het kenteken van uw motorrijtuig en de datum van de keuring staan. Dit officiële keuringsrapport kan een goedkeurings- of een afkeuringsrapport zijn.
 • Bij een keuring in verband met een rijverbod:
  Door middel van de bevestigingsbrief waarin staat dat u weer mag rijden met het motorrijtuig
 • Bij een keuring in verband met een wijziging in de constructie:
  Door middel van een Individueel goedkeuringscertificaat of bevestiging van modificatie, of een nieuw afgegeven kentekencard

Schorsing opheffen

Je kan zelf op ieder moment de schorsing opheffen. Sowieso eindigt de jouw gekozen schorsingsperiode van 1, 2 of 3 jaar automatisch.

Wil je eerder dan de door jouw gekozen periode de schorsing opheffen, dan kun je dit ook weer online doen of bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie.

Wat kost het schorsen van je camper?

Aan het schorsen van het kenteken van je camper zijn kosten verbonden. 

De tarieven voor 2022 zijn:

 • Campers tot 15 jaar oud € 75,65 
 • Alle andere kampeerauto’s € 24,95
 • Verlengen schorsing € 24,95

Voor het opheffen van een schorsing hoef je niets te betalen. 

Let op: Schors je camper altijd rechtstreeks bij de RDW!

Schors je camper altijd rechtstreeks via de website van de RDW! Je betaalt dat geen extra adminstratiekosten of andere verborgen kosten op het moment dat je de schorsing aanvraagt via een andere website dan de RDW!

Ook interessant: