Wat moet je doen als je camper wordt gestolen? In dit artikel geven we je alle tips wat je moet doen als je camper is ontvreemd.

Neem contact op met de politie

Als je ontdekt dat je camper is gestolen, meld dit dan direct bij de politie. Je kunt dit doen door 112 of 0900-8844 te bellen. 

Aangifte VBV

Doe aangifte bij het Verzekerings Bureau Voertuigcriminaliteit (VBV). Dit kan via internet: www.stichtingvbv.nl of telefonisch: 055-7410001. VBV is 7 dagen per week / 24 uur per dag bereikbaar. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie over je camper beschikbaar hebt. Denk hierbij aan:

  • Kentekenbewijs
  • Meldcode
  • Burgerservicenummer
  • Rijbewijs

Behalve het opnemen van de aangifte zorgt het VBV er ook voor dat het kenteken van de camper wordt geregisteerd in het opsporingssyteem van de politie. 

De politie maakt gebruik van camera’s boven de weg. Dit zijn de zogenaamde ANPR camera’s. ANPR staat voor “Automatic Number Plate Recognition”. Deze camera’s registeren alle nummerplaten die voorbij rijden. Wanneer een voertuig als gestolen geregisteerd staat, krijgt de meldkamer van de politie daar meteen een melding van. 

Bekijk meer informatie over ANPR.

De stichting VBV stelt de aangifte. Je krijgt 2 exemplaren van deze aangifte opgestuurd. Deze aangifte kun je tevens gebruiken voor je verzekering.  

Neem contact op met je verzekeringmaatschappij

Licht je verzekeringsmaatschappij in. Mocht je camper tijdens je vakantie worden gestolen, heb je wellicht recht o een vervangende camper. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe je bent verzekerd. Zorg dat je een kopie van je verzekeringspolis in bijvoorbeeld je eigen mailbox hebt opgeslagen. 

Verscheping via Antwerpen

Het blijkt dat veel campers die worden gestolen worden verscheept via de haven Antwerpen. Neem daarom voor alle zekerheid ook altijd contact op met de havenpolitie van Antwerpen. Doe dit bijvoorkeur via de mail. De havenpolitie van Antwerpen kun je bereiken via: dga.spn.ant.auto@police.belgium.eu. 

Vemeld in de mail alle bijzonderheden van je camper. 

  • Merk 
  • Type
  • Kleur
  • Striping
  • Bijzonderheden, zoals dakluik, airco, fietsendrager, zonnepanelen, velgen, etc. 
Kortom, alles waaraan je camper is te herkennen. Stuur tevens enkele duidelijke foto’s mee van je camper. 

Tip: Maak een dergelijk mailtje vast in concept en bewaar dit in je mailbox. Op die manier kun je snel handelen en is de informatie die je verstuurd doordacht en dus compleet. 

Zoek in de omgeving

Een veel gehoorde handelswijze van dieven is dat zij na de diefstal de camper eerst een paar dagen “bewaren” doordat zij er uiteindelijk definitief met de camper vandoor gaan. 

Je zult je afvragen waarom zij dat doen? De reden daarvoor is simpel. Veel campers zijn voorzien van een Track&Trace systeem. Hiermee kan de eigenaar de locatie van de camper op afstand bekijken. Wanneer de camper na een paar dagen nog niet is opgehaald door de eigenaar, kunnen de dieven er vanuit gaan dat de camper geen tracker aan boord heeft. 

Zoek dus in de omgeving of daar ergens je gestolen camper is terug te vinden. Kijk op industrieterreinen, alle soorten parkeerplaatsen, bij sportclubs, enzovoorts. 

Zet social media in

Deel de diefstal zo snel mogelijk op zoveel mogelijk social media platforms. Op Facebook is er een speciale groep waarin je als eigenaar melding kunt doen van je gestolen camper. Vraag de mensen goed uit te kijken of zij jouw camper ergens zien staan. 

Inventaris overzicht

De inventaris van je camper loopt best op. Het aantal spullen breidt zich snel uit. Het is goed om een overzicht te hebben van alle spullen die je bij je hebt in de camper. Al met al zullen deze spullen toch een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen. 

Wanneer je een aankoop doet voor je camper, bewaar de bonnetjes dan thuis op een centrale plek. Of nog beter, scan de aankoopbonnen in en bewaar deze digitaal. 

TIP: Loop je inventarislijst regelmatig door en pas deze aan waar nodig. 

Voorkom dat je camper wordt gestolen

Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je camper wordt gestolen. Als iemand het echt voorzien heeft op je camper, ben je de klos. Maar je kunt het de dieven wel moeilijk maken. Het dievengilde gaat veelal voor de camper die het makkelijkste is te stelen.

Maatregelen die je zelf kunt nemen zijn onder andere:

Gebruik daarbij je gezonde verstand. Wil je de camper ergens achterlaten, terwijl je gevoel zegt dat ’t niet zo’n goede plek is? Zet ‘m daar dan ook niet neer. 

 

Ook interessant: