Wat is een buscamper en wat zijn de voordelen van een buscamper? Een buscamper is niet alleen compact maar heeft meer voordelen. Lees er alles over.

Wat is een buscamper?

Zeker de laatste jaren stijgen buscampers enorm in populariteit. Op alle wegen rijden veel (compacte) buscampers rond. En dat is niet zonder reden. Want met een buscamper kom je op de mooiste plekken. 

Een buscamper is onder campers de meest compacte camper. Zoals de naam al zegt, is de basis van een buscamper is een bestelbus. Je weet wel, zo’n bus die wordt gebruikt door bijvoorbeeld klusbedrijven en postbezorgers. Vooral door het formaat en uiterlijk is een buscamper erg geliefd. 

In de meeste standaard buscampers kun je zonder problemen staan. Is een buscamper een kleiner model, dan is het dak voorzien van een hefdak dat je gemakkelijk omhoog kunt klappen. De VW Transporter is bijvoorbeeld een veel gezien model buscamper. Maar met name buscampers op basis van een Fiat Ducato kom je heel veel tegen. 

Buscamper - Een lege bestelbus als basis

Een buscamper wordt als lege bestelbus geleverd aan een camper fabrikant. De binnenkant van zo’n bestelbus wordt door de fabrikant voorzien van meubilair, elektra en zaken zoals bijvoorbeeld een toiletruimte. 

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een half-integraal camper. Bij een half-integraalcamper wordt de camper op het chassis aan de cabine gebouwd. 

Net zoals elke bestelbus heeft een buscamper een grote schuifdeur in plaats van een gewone (smalle) camper deur. Een schuifdeur zorgt voor net dat beetje meer buitenbeleving in de camper. Daarnaast heeft de camper een zeer ruime instap. 

Zo’n grote schuifdeur heeft echter ook een nadeel. Want in de winter zorgt dit echter voor meer kou. Is in de winter de camper net lekker warmgestookt, dan verdwijnt de warmte snel op het moment dat je de schuifdeur opent. 

Als je een buscamper vergelijkt met ander campertypes, dan valt op dat een buscamper net wat minder goed is geïsoleerd. De gemiddelde buscamper is dan ten opzichte van andere campertypes net wat minder geschikt voor winter gebruik. Maar, minder geschikt wil niet zeggen ongeschikt. 

Populaire buscamper merken

Er zijn verschillende populaire buscamper fabrikanten. De meest populaire fabrikanten van buscampers zijn:

 • Adria
 • Bürstner
 • Chausson
 • Dethleffs
 • Hobby
 • Hymer
 • Knaus
 • Pössl
 • Volkswagen
Dit overzicht is slechts een klein overzicht van alle buscamper fabrikanten.

De meeste buscampers zijn gebouwd op een Fiat Ducato onderstel. Dat komt omdat Fiat al sinds jaren een standaard camperopbouw chassis bouwt.

Voordelen van een buscamper

Omdat de meeste buscampers als basis een bestelbus hebben, zijn deze veelal geschikt voor maximaal 4 personen. In uitzonderlijke gevallen kun je er met meer personen in verblijven.

Het voordeel van een buscamper is dat je deze in veel gevallen ook zou kunnen gebruiken als gewone personenauto. De kleinere buscampers kunnen vaak ook op een gewone parkeerplek staan. Denk hierbij aan de VW Transporter camper. 

Zoals je al aan de naam kunt zien, wordt een buscamper gebouwd op de basis van een (bestel)bus. Een Fiat Ducato wordt daar het meest voor gebruikt. Maar ook kom je veel buscampers tegen met als basis een Mercedes Sprinter, Citroën of een Peugeot. De buitenkant van een buscamper bestaat in alle gevallen uit een metalen carrosserie. Een metalen carrosserie is heel wat steviger dan een aluminium of polyester carrosserie. Een manier van bouwen dat voor andere campers wordt gebruikt.

Meer voordelen van een buscamper zijn: 

 • Ruimte: Buscampers hebben meestal meer interieurruimte dan standaard campers, wat betekent dat u meer plaats heeft om te bewegen en uw spullen op te bergen. 
 • Comfort: Buscampers zijn vaak comfortabeler om in te rijden, omdat ze meer beenruimte hebben en een grotere cabine.
 • Grote hoeveelheid slaapplaatsen: Buscampers kunnen meestal meer mensen slapen, wat handig is als u met een groep reist.
 • Opbergmogelijkheden: Buscampers hebben vaak meer opbergmogelijkheden, zoals kasten en opbergvakken, waardoor u gemakkelijk al uw spullen kunt opbergen.
 • Gemakkelijk te parkeren: Buscampers zijn vaak gemakkelijker te parkeren dan grotere campers, omdat ze vaak kleiner zijn en gemakkelijker te manoeuvreren.
 • Lagere kosten: Buscampers zijn vaak goedkoper dan grotere campers, omdat ze kleiner zijn en minder brandstof verbruiken.
 • Minder onderhoud: Buscampers hebben vaak minder onderhoud nodig dan grotere campers, omdat ze minder complex zijn en minder gewicht hebben om te dragen.
 • Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke camper zijn eigen voor- en nadelen heeft, en het is belangrijk om uw behoeften te overwegen voordat u een beslissing maakt.

Ook interessant: