Kun je een airfryer gebruiken op de camping of in je camper? Hoeveel watt of ampère heb je dan minimaal nodig op de camping? Lees er alles over.

Kun je een airfryer gebruiken in je camper?

Ben je op pad met je camper en krijg je trek in een lekkere snack? Dan is een airfryer misschien wel iets voor jou. Maar, kun je een airfryer wel gebruiken in je camper? Gebruikt een airfryer niet teveel stroom? En hoeveel ampère heb je dan minimaal nodig?

Lees er alles over in deze blogpost. 

Waarom een airfryer?

Wie wil dat nou niet, gezonder eten maar toch lekker krokante snacks of patat? Met een airfryer kun je een stuk gezonder frituren, namelijk met hete lucht! 

Je gebruikt bij het frituren met een airfryer tot wel 80% minder vet. Een airfryer heeft, naast dat het een stuk gezonder is, natuurlijk nog veel meer voordelen. Zo heb je met een airfryer geen last van nare vetluchtjes in je camper.

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer warmt lucht op tot aan een temperatuur van ongeveer 200 graden. De hetelucht draait continu rond door in de pan. Op die manier worden de gerechten gelijkmatig en rondom gegaard. Snacks of ander eten hoef je daarom dus nooit om te draaien. 

Doordat het voedsel rondom en gelijkmatig gegaard wordt, ontstaat er aan alle kanten een knapperig korstje. 

Welke soorten airfryers zijn geschikt voor in je camper?

Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een airfryer is het belangrijk om rekening te houden met het stroomverbruik en de grootte. Een airfryer is in veel verschillende formaten verkrijgbaar. Speciaal voor de camper bestaan er mini airfryers die weinig stroom vragen. 

Wat kun je allemaal bereiden met een airfryer?

Met een airfryer kun je veel meer bereiden dan alleen snacks en friet. Je kunt met een airfryer praktisch alles bereiden. Denk hierbij dan aan bijvoorbeeld het bereiden van aardappels, vlees, vis, groentes, maar ook voor diverse bakgerechten.

Ook ’s ochtends vroeg broodjes afbakken is met een airfryer is geen enkel probleem! 

Kortom met een airfryer kun je in je camper naast frituren ook grillen, roosteren en bakken.

Wat zijn de voordelen van een airfryer?

Naast dat je met een airfryer veel gezonder kunt “frituren” biedt een airfryer nog meer voordelen:

  • Schoonmaken is erg makkelijk
  • Voorverwarmt snel voor
  • Stopt automatisch met bakken als er een timerfunctie aanwezig is
  • Frituurpan en oven in 1
  • Geen last van die nare frituurgeur 
  • Geen geknoei meer met frituurvet
  • Supper makkelijk in gebruik
  • Lagere gebruikskosten dan een standaard frituurpan

Zijn er dan ook nadelen? Ja, een nadeel van een airfryer ten opzichte van bijvoorbeeld een frituurpan of over is de langere bereidingstijd. 

Airfryer en stroomgebruik

Als je een je een airfryer voor in je camper wilt aanschaffen, dan is het belangrijk om te kijken hoeveel wattage deze verbruikt. In principe kunnen alle airfryers op een camping en dus in je camper gebruikt worden, zolang je hier maar genoeg stroom ter beschikking hebt.

Het beste kun je een airfryer aanschaffen met zo min mogelijk vermogen. Er zijn speciaal voor campers verschillende airfryers te koop met een vermogen vanaf 1000 watt. Hiervoor heb je dus een aansluiting nodig vanaf 6 ampère.

Let op: Wil je een apparaat inschakelen met een hoog energieverbruik? Dan is het belangrijk dat je eventueel andere apparaten uitschakelt om zo te voorkomen dat de zekering uitslaat. Hou er rekening meer dat ook  apparaten in stand-by stand ook energie verbruiken. Tevens hebben apparaten te maken met piekspanning. Dat wil zeggen dat het verbruik van het apparaat in het begin wat hoger is dan de opgegeven wattage. Let dus op dat je altijd een buffer vrijhoudt om deze piekspanning te kunnen compenseren.

Wat zijn de beste airfryers voor in de camper?

Je wilt dus een airfryer voor in je camper of op de camping? Hieronder vind je een overzicht van geschikte airfryers met een vermogen van 1000 watt. Geschikt dus voor aansluitingen vanaf 6 ampère

Tristar Airfryer FR-6980 (TIP)

De Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer is perfect als je op zoek bent naar een compacte airfryer voor 1 of 2 personen. De Mini Crispy Fryer maakt het mogelijk om te bakken, braden, roosteren, grillen of te frituren zonder het gebruik van olie. Veel gezonder en veel minder vieze geurtjes. De Tristar Mini Crispy Fryer heeft een vermogen van 1000 Watt waardoor hij snel op temperatuur is.

Daewoo DHFRYER Airfryer

De Daewoo DHFRYER Airfryer is een aanwinst voor iedereen die de lekkerste gerechten op een gezonde manier wilt bereiden. Kies een temperatuur en tijd, en bak in no-time een heerlijk bord friet, groenten, vlees, vis of zelfs taart en cake zonder toegevoegde vet of olie in deze heteluchtfriteuse. De airfryer heeft daarnaast een vermogen van 1000 watt zodat jouw eten in een mum van tijd perfect klaargemaakt is.

Stella Pro+ Eco Airfryer 2 liter

De Stella Pro+ 2 liter is perfect als je op zoek bent naar een compacte heteluchtfriteuse voor 1 of 2 personen. De mini Airfryer maakt het mogelijk om te bakken, braden, roosteren, grillen of te frituren zonder het gebruik van olie. Veel gezonder en veel minder vieze geurtjes. Het vermogen is 1000 watt.

Ook interessant: